A+ A A-
XARXA D'INCLUSIÓ SOCIAL

EL SINDICAT DE CERVERA S'OMPLE PER APRENDRE A CUINAR ÀPATS AMB EL QUE JA TENIM.

Cervera.-  En el marc de la VI Setmana Europea de la Prevenció de Residus el Consell Comarcal, conjuntament amb la Paeria de Cervera i amb la col·laboració de Càritas i Creu Roja,  han projectat un taller de cuina dedicat a la prevenció del malbaratament alimentari. El taller va tenir molt bona acollida i va estar amenitzat per la cuinera Paquita Riera. Arran de l’èxit, on més de 40 participants hi van participar, s’ha projectat un segon taller per aquest proper dissabte on les inscripcions també estan plenes.

L’acollida al taller dels assistents va anar a càrrec del President del Consell Comarcal, Adrià Marquilles, i la presidenta de Càritas a la comarca, Dolors Calafell, que va explicar que la idea de projectar aquest taller deriva del projecte Programa Rebost Solidari on entitats de la Segarra hi treballen per cobrir les necessitats bàsiques d’alimentació de més de 450 persones que es troben en risc de pobresa o situació de vulnerabilitat. I, paral·lelament a aquesta pobresa, es coneix que el malbaratament a Catalunya anualment és més de 260.000 tones d’aliments (dades de l’Agència de Residus de Catalunya), fet que suposa que cada català llença 35 Kg d’aliments cada any!  Paradoxalment, només a la Segarra hi ha gairebé 200 famílies beneficiàries del Banc d’Aliments. És un fet incongruent i inacceptable que hi hagi gent a qui li falti menjar quan a la vegada en la nostra societat es fan malbé tants aliments. Amb aquesta quantitat malbaratada es podrien nodrir més de 500.000 persones durant un any.

Sota aquesta idea el Consell Comarcal i la Paeria de Cervera han impulsat aquests tallers i, a la vegada, un concurs de receptes de cuina d’aprofitament alimentari al qual van presentar-se un total de 15 receptes. Segons el jurat del concurs, per l’originalitat, els ingredients, les quantitats i aconseguir ser una recepta saludable i equilibrada el primer premi va ser per  Jonatan Herrera i de Madre, amb la recepta Ou poxé farcit de xoriço sobre niu de carn rostida amb crema de moniato. L’accèssit per Conxita Morancho Peris, amb la recepta Delicadesa de pastanaga, patata i formatge amb cruixent de serrà. I el segon accèssit per Judit Barniol Cortina, amb la recepta Sensacions de tardor. El guanyador es va endur un sopar per a dues persones al restaurant “Hostal Palouet” i els accèssits van rebre l’obsequi del llibre de cuina; “ A la cuina tot s’aprofita” d’Irene Gespí.

El taller, totalment gratuït, es va realitzar a la cuina del Sindicat de Cervera. Es va comptar amb la presència de Francesc Casadesus, tècnic de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, que va fer una xerrada sobre consells de seguretat alimentaria i als assistents al taller se’ls va obsequiar amb la guia “A la cuina siguis creatiu, aprofita-ho tot” elaborada pel Consell Comarcal i la Paeria de Cervera. L’objectiu principal de la guia és poder treure el màxim rendiment dels aliments que comprem o rebem i  a la vegada, practicar una alimentació saludable. A la guia hi ha un recull de conceptes bàsics, receptes de cuina i consells.

La guia es pot descarregar des de la pàgina web del Consell Comarcal i amb aquesta guia volem contribuir a reduir el malbaratament alimentari i així evitar els impactes socials, ambientals i econòmics que comporta llençar el menjar. Des de les institucions de la Segarra us convidem a cuinar les receptes que s’hi recullen i a tenir en compte els consells que us presentem, ja que prevenir el malbaratament alimentari és cosa de tots.

Taller01.jpg Taller03.jpg

 

El Sindicat de Cervera s’omple per aprendre a cuinar àpats amb el que ja tenim.

Primer premi va ser per Jonatan Herrera i de Madre, amb la recepta Ou poxé farcit de xoriço sobre niu de carn rostida amb crema de moniato.


Dilluns, 24 de novembre.

Carlota Bartra

Àrea de Comunicació

Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

973 531 300

INICI DEL CLUB DE LECTURA DE CONCABELLA

El divendres 17 d'octubre, a les cinc de la tarda, al castell de Concabella (els Plans de Sió), va tenir lloc l'inici del Club de Lectura que organtiza el SCC de la Segarra amb la col.laboració de la Biblioteca Comarcal Josep Finestres de Cervera i el Consell Comarcal de la Segarra dins el marc del projecte "Maletes de coneixement".

La responsable del SCC, la Sra. Mercè Viladrosa, dinamitza aquest club de lectura que ara per ara compta amb 8 lectores del municipi i voltants.

 

Gaudir de la lectura

Ara fa un any es va engegar aquest projecte de foment de la lectura als pobles petits de la comarca i s'ha reprès de nou, ja que s'ha consolidat.

La primera lectura serà Si menges una llimona sense fer ganyotes de Quim Monzó.

Les trobades són quinzenals i es realitzen els divendres a la tarda al castell de Concabella, espai cultural del municipi i de la comarca.    

SCC de la Segarra

Inici del Club de Lectura de Concabella

Imatge d'arxiu: Club Lectura Concabella

 

--------------------------------------------------------------

www.cpnl.cat

http://www.cpnl.cat

 

TORÀ COMENÇA EL CURS DE CATALÀ INICIAL

aquest mes d’octubre s’ha iniciat un curs de català nivell inicial d’una durada de 45 h amb l’objectiu de donar continuïtat a les sessions introductòries que es van fer. En aquest curs inicial de català s’han inscrit 11 persones de diversos orígens: ucraïnès, romanès, búlgar, marroquí i senegalès. El curs s’organitza des del Servei Comarcal de Català i el Servei d’Immigració de l’àrea de serveis socials del Consell amb la col•laboració de l’Ajuntament de Torà. A l’acte de presentació del curs hi va assistir l’alcaldessa de Torà, Mercè Valls, que va valorar els cursos de català com a eines imprescindibles per a l’acollida dels nouvinguts.

 

Dimarts, 21 d'octubre

Torà comença el Curs de català inicial

Tora.- Aquest mes d’octubre Torà s’ha iniciat el Curs de català inicial. El passat mes de juliol va tenir lloc a Torà la creació del Consell Social de Torà. L’objectiu de la creació del Consell Social era la de reunir en un mateix espai totes les entitats i serveis de Torà que treballen per la millora el benestar i la cohesió social en el municipi per tal de: detectar necessitats i problemàtiques que es generen des de l’àmbit educatiu, sanitari, serveis socials, etc. i realitzar proposar accions per pal·liar-les. Com també, acordar actuacions concretes per tal d’afavorir la inclusió social al municipi.

De les dues sessions de treball que es van fer, on hi van participar unes 20 persones entre professionals del CCS, d’altres administracions, persones voluntàries d’entitats i associacions, etc.   van sorgir 31 accions, de les quals 13 accions l’agent impulsor és el CCS, 8 l’Ajuntament i el CCS, 6 l’Ajuntament, 2 administracions, 1 entitats i 1 entitats i administració.

Una de les accions que van sorgir va ser la d’organitzar un curs de català adreçat a la població estrangera immigrada, ja que des de diferents serveis  (centres educatius, servei d’orientació laboral, serveis socials, etc.) es detectava que hi havia un nombre important de persones que no entenien ni parlaven el català.

Arran d’aquesta demanada, es van organitzar unes sessions d’introducció a la llengua catalana d’una durada de 20 h (sessions de llengua oral i tertúlies) que es van iniciar el 18 de març i van finalitzar el 27 de maig, on hi van participar 8 persones. La valoració tant per part de la professora, com per part dels alumnes va ser molt positiva i amb la demanda, per part dels aprenents, de poder continuar.

Així doncs, aquest mes d’octubre s’ha iniciat un curs de català nivell inicial d’una durada de 45 h amb l’objectiu de donar continuïtat a les sessions introductòries que es van fer. En aquest curs inicial de català s’han inscrit 11 persones de diversos orígens: ucraïnès, romanès, búlgar, marroquí i senegalès.

El curs s’organitza des del Servei Comarcal de Català i el Servei d’Immigració de l’àrea de serveis socials del Consell amb la col·laboració de l’Ajuntament de Torà.

A l’acte de presentació del curs hi va assistir l’alcaldessa de Torà, Mercè Valls, que va valorar els cursos de català com a eines imprescindibles per a l’acollida dels nouvinguts.

Torà comença el curs de català inicial

Ajuntament de Torà


Carlota Bartra

Àrea de Comunicació

Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Tel. 973 531 300 

L’Oficina d’Inclusió i Cohesió Social del Consell Comarcal projecta una formació per a professionals sobre els trastorns mentals. 

Segarra-. Aquesta setmana s’ha iniciat el Curs d’introducció als trastorns mentals a càrrec de la psicòloga Esmeralda Torres, referent del Servei de suport Psicològic de l’àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal de la Segarra.

El curs es realitzarà en dues edicions al llarg dels mesos de novembre i desembre ja que es tracta d’un curs eminentment pràctic.

Aquest curs és una de les accions a desenvolupar que es contempla en el Pla d’acció del Pla d’inclusió i cohesió social de la Segarra que es va aprovar el passat mes de juliol en el Ple del Consell Comarcal.

La realització d’aquest curs sorgeix de la demanda de les persones participants de la Taula d’atenció a les persones grans en municipis petits, de la Xarxa d’inclusió social, davant la detecció d’un augment de casos de malaltia mental.

En total hi participaran uns 30 professionals que realitzen funcions d’atenció directa de la xarxa social de la Segarra. El currículum del curs consta de 16h lectives i l’aprofundiment de cada punt dependrà de la necessitat formativa de l’alumnat i dels seus interessos professionals.

 

El temari s’ha preparat tenint en compte les diferents edats (infants i adolescents, persones adultes i gent gran), per tal de poder disposar de més eines de detecció i treball des dels propis serveis d’atenció social. 

En la presentació dels curs hi va assistir el conseller de l’àrea de serveis socials, Josep Maria Puig, on va remarcar la importància de la formació i el fet de poder anar adaptant-se als nous trastorns mentals davant l’atenció als usuaris, donant així una resposta més acurada.

 CursInclusio10

Dimarts,  11 de novembre de 2012

S’aprova el Pla d’Inclusió i Cohesió Social de la Segarra que estipula les accions quan al foment de la cohesió social a la comarca

 

El 25 de juliol el Ple del Consell comarcal de la Segarra va aprovar el Pla d’acció del PICS per unanimitat.

Segarra.- El Consell Comarcal de la Segarra en la passada sessió plenària va aprovar el pla d’acció de l’Oficina d’Inclusió Social a la Segarra. Aquest pla concreta quines accions s’han de dur a terme a la comarca per tal de fomentar la cohesió i la inclusió social.

 

El Pla és fruit de la tasca duta a terme per diferents taules de treball amb representants d’entitats i diferents institucions de la Segarra entorn tres problemàtiques: atenció a les persones en situació d’atur, atenció a les persones en situació de pobresa i l’envelliment de les persones en els municipis petits.

Les propostes d’accions de les diferents taules de treball han estat presentades i validades per l’Oficina tècnica d’inclusió social als alcaldes dels diferents municipis de la Segarra per tal de donar a conèixer les propostes tècniques i que a nivell polític es pogués fer aportacions. Així doncs, els eixos d’actuació estipulen accions com el lideratge polític de les polítiques inclusives, accions tècniques inclusives entorn l’atur, la pobresa i l’envelliment de la població i accions per al coneixement de la realitat social, com són l’Obnservatori social i el Mapa de recursos i serveis per a la inclusió social.

En el moment de dissenyar les accions s’ha tingut en compte les diferents realitats socials de la Segarra: Cervera, Guissona, Torà i Sant Guim de Freixenet i municipis petits. El Pla d’acció contempla, per a cada una de les accions, un agent impulsor i col·laboradors, un calendari de treball i els recursos a tenir en compte.

Es tracta d’accions realistes, és a dir, possibilistes dins de la realitat de la tasca diària de cada agent participant en el Pla, són accions que impliquen un treball en xarxa i una optimització de recursos i que impliquen un compromís tècnic i polític per a la millora de la inclusió i cohesió social de la comarca.

Tal i com ha destacat el conseller comarcal de l’àrea de serveis socials, Josep Maria Puig, les diferents accions ja s’estan duent a terme o començaran en breu tal i com s’estableix en el calendari d’acció d’aquest Pla. A més, com a tall d’exemple ha explicat que l’acció més imminent serà la creació d’un banc de persones voluntàries que vulguin compartir els seus coneixements amb altres persones i tinguin disponibilitat per formar, realitzar tallers, xerrades, etc. en diferents àmbits (com l’alfabetització, idiomes, en habilitats socials) i destinat, tant a persones en situació de vulnerabilitat com persones grans que visquin en municipis petits.

 

Dimarts, 7 d’agost de 2012

Cartell comarca Marató pobresa amb logo

Dissabte i diumenge, 19 i 20 de maig

Stand de la Marató per la pobresa. Fira Sant Isidre.

Lloc i horari: Fira de Sant Isidre de les 10.30h fins a les 14.30 h i de les 16.30h fins a les 20h.

Organitza: Pla d’Inclusió i Cohesió Social del Consell Comarcal de la Segarra, Serveis socials de la Paeria de Cervera, Creu Roja la Segarra i Càritas Interparroquial de Cervera.

Per a més informació premeu aquí

La Fundació Lluís Vives ha editat la Guia Claus sobre la pobresa i l’exclusió social a Espanya que s’ha realitzat per a que els actors que treballen a favor de la inclusió social a Espanya millorin el seu coneixement i comprensió sobre els fenòmens de l’exclusió social i la pobresa.

Per a més informació: http://www.fundacionluisvives.org/

guia pobreza exclusion catalan                                                   

Calendari

Gener 2018
L M X J V S D
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Esdeveniments

Sense events

Butlletí de Noticíes

Enllaços

CONSELL COMARCAL DE LA SEGARRA - P/ Jaume Balmes, 3-25200-Cervera Telèfon: 973 531 300 - Fax: 973 532 337 participaciociutadana@ccsegarra.cat