A+ A A-
TAULA DE PROTOCOL DE VIOLÈNCIA

LA SEGARRA PROJECTA UN SEGUIT D'ACTIVITATS AQUEST PASSAT CAP DE SETMANA AMB MOTIU DEL DIA INTERNACIONAL CONTRA LA VIOLÈNCIA VERS LES DONES.

 

Sota el lema: Contra la violència vers les dones: Som-hi!. Les institucions de la Segarra s’han coordinat per tal de projectar activitats de sensibilització contra la violència masclista. La Segarra es va bolcar completament amb els actes i la participació ha estat notable a tots ells. Des del SIAD de la Segarra del Consell Comarcal (Servei d’Informació i Atenció a les Dones) les dades recullen que aquest any s’han atès fins al mes d’octubre 30 casos de situacions de violència, ja siguin casos que són de nova detecció o casos que estan en tractament o recuperació, Comparativament a l’any passat, els casos han crescut, ja que l’any passat van ser 26 els casos atesos.

 

La Segarra projecta un seguit d’activitats aquest passat cap de setmana amb motiu del Dia Internacional contra la violència vers les dones.  

Segarra.- Sota el lema: Contra la violència vers les dones: Som-hi!. Les institucions de la Segarra s’han coordinat per tal de projectar activitats de sensibilització contra la violència masclista.

El dijous 27, Guissona va sortir al carrer amb la campanya Mira’t el calendari. L’Ajuntament, conjuntament, amb l’Associació Dones Nevia i el Consell Comarcal s’ubicaven al mercat setmanal amb un espai de reflexió en el qual es facilitava un calendari per al 2015 amb un missatge contra la violència masclista i amb altres materials d’interès. Durant el mati es va poder escoltar una audició pels diferents espais públics de Guissona, el missatge va estar traduït amb diferents idiomes. A la parada, hi va participar la regidora de serveis socials de l’Ajuntament de Guissona, Anna Santacreu.

El divendres al vespre, Cervera acollia la representació teatral “No és el que sembla” a càrrec de la companyia de Cervera, GREPP Teatre. Posteriorment, es va fer al mateix Casal de Cervera un debat amb la reflexió de les dificultats de ser home i dona avui a càrrec de la psicoanalista, Neus Carbonell.

A la representació teatral hi va assistir la consellera comarcal de l’àrea de la dona, Mercè Valls, i des de l’Ajuntament la regidora d’igualtat, Elvira Costa. Totes dues administracions destaquen la importància d’aquests actes de sensibilització per tal de combatre aquesta violència.

I dissabte, la xerrada “Què ens ha passa’t? Ja no sóc qui era i tu tampoc” a càrrec de la psicòloga Susanna Balaguer va omplir la Sala Amistat de Ribera d’Ondara. La xerrada es va centrar a entendre que la parella o matrimoni no és un estat sinó un procediment que experimenta canvis constantment imprescindibles per mantenir la relació viva. I que aquests canvis són petites crisis d’identitat que ben resoltes actuen com a element de creixement personal. La xerrada a Ribera d’Ondara va comptar amb la col·laboració de l’Associació AVASI.

Paral·lelament a totes les activitats, els instituts de la Segarra també van projectar activitats, concretament, la campanya "Eduquem per la igualtat" on a travñes de dinànmiques de joc es creaven espais per entendre les desigualtats de gènere per prevenir les seves reproduccions en l'àmbit escolar, i promoure actituds igualitàries.  

La Segarra es va bolcar completament amb els actes i la participació ha estat notable a tots ells. Des del SIAD de la Segarra del Consell Comarcal (Servei d’Informació i Atenció a les Dones) les dades recullen que aquest any s’han atès fins al mes d’octubre 30 casos de situacions de violència, ja siguin casos que són de nova detecció o casos que estan en tractament o recuperació, Comparativament a l’any passat, els casos han crescut, ja que l’any passat van ser 26 els casos atesos.  

25NGuissona.jpg 1459830_396183413874718_7777004073760039344_n.jpg 25NCervera02.jpg

 Dilluns, 1 de desembre.


Carlota Bartra

Àrea de Comunicació

Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Tel. 973 531 300 

LA SEGARRA PARTICIPA A LA PRESENTACIÓ DEL PROTOCOL PER ATENDRE SITUACIONS DE RISC O MALTRACATMENTS A INFANTS I ADOLESCENTS A LES TERRES DE LLEIDA

Es presenta un protocol per atendre situacions de risc o maltractaments a infants i adolescents a les terres de Lleida

 

Els serveis socials bàsics dels consells comarcals i els EAIA de la demarcació de Lleida, amb la col·laboració del Departament de Benestar Social i Família, han redactat aquest protocol per atendre les possibles situacions de risc en infants i adolescents

 

Els serveis socials bàsics dels consells comarcals de Lleida, l’Ajuntament de Lleida i els Equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA) de la demarcació de Lleida han presentat el Protocol per a la intervenció en xarxa de les situacions de risc i/o maltractaments a la infància i adolescència davant d’un auditori de 200 persones de l’àmbit dels serveis socials. El text estableix un protocol comú per a totes les administracions i agents implicats per actuar conjuntament i coordinadament davant les possibles situacions de risc o maltractament a infants i adolescents.

Es considera situació de risc quan el desenvolupament i el benestar de l’infant o l’adolescent estan limitats o perjudicats per qualsevol circumstància personal, social o familiar sempre que, per a la protecció efectiva del menor, no calgui la separació del nucli familiar. Precisament, el protocol estableix els criteris segons els quals els treballadors dels serveis socials bàsics poden detectar una situació de risc i quines actuacions emprendre a partir de llavors. Estableix els circuits que ha de seguir cada cas segons si es considera que és de no-risc, de risc, de risc greu o bé de desemparament; així com els terminis del procediment de la intervenció. Actualment, hi ha oberts 958 expedients de risc a les comarques de Lleida. En cas de desemparament, els menors passen sota mesura protectora de la Direcció General de l’Atenció a la Infància i a l’Adolescència (actualment, 468 casos).

El director dels serveis territorials de Benestar Social i Família a Lleida, Josep M. Forné, ha explicat que l’aplicació del protocol és pionera a Catalunya i ha agraït l’esforç dels professionals dels serveis socials bàsics que “de primera mà, i basant-se en la pràctica diària, han elaborat aquest protocol”. Ha afegit: “Aquest protocol és una mesura de garantia per als infants i adolescents i sistematitza una feina molt humana i que costa molt de quantificar. Per això, ha calgut fer un esforç per a establir uns criteris homogenis entre tots els professionals.”

La presentació s’ha fet en el marc de la jornada La intervenció en xarxa de les situacions de risc i/o maltractament a la infància i adolescència, celebrada a la Universitat de Lleida aquest divendres. La conferència inaugural s’ha dedicat a la implementació del protocol entre els serveis socials bàsics dels consells comarcals i de l’Ajuntament de Lleida i en com modificarà la praxis habitual l’ús del document. De fet, les persones encarregades de redactar-lo, han presentat les novetats que suposa la implementació del protocol no només des del punt de vista teòric sinó que s’han posat en comú casos pràctics de diversos nivells de risc per a exemplificar la necessitat i adequació del document tècnic.

La diputada la Diputació de Lleida, Josefina Bernades, la secretària general de Benestar Social i Família, Dolors Rusinés; la directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Mercè Santmartí; el president de la Comissió de Benestar Social i Participació de l’ACM i alcalde de Sallent, David Saldoni, i la degana de la Facultat d’Educació de la Universitat de Lleida, Maria Pau Cornadó, han participat a la inauguració de la jornada.

El director dels Serveis Territorials de Benestar i Família, Josep Maria Forné, i la cap de servei d’Atenció a la Infància i l’Adolescència a Lleida, Dolors Camí, han clos la jornada.

El text que s’ha presentat en el marc de la jornada ha estat elaborat pels serveis socials bàsics de les comarques de Lleida i la Vall d’Aran i els Equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA) Lleida Zona Sud, Lleida Zona Nord i Segrià–Noguera, amb la col·laboració del Departament de Benestar Social i Família. El protocol s’ha redactat després que la Llei 14/2010 de drets i oportunitats en la infància i adolescència defineixi la competència en matèria d’intervenció en risc social a l’administració local i, per tant, als serveis socials bàsics dels ajuntaments o bé dels consells comarcals.infancia


Lleida, 9 de maig de 2014

La Segarra signa un protocol integrador a través del qual es treballarà coordinadament el casos de violència a la comarca.

Segarra .- Aquest matí ha tingut lloc a la Sala de Plens del Consell Comarcal la Signatura de “Forgem vincles: Protocol integrador en casos de violència vers les dones, infància i adolescència i persones grans”.

A través d’aquest acte els diferents representants d’institucionals i entitats que han participat en l’elaboració del protocol integrador en casos de violència a la Segarra han signat l’acord de compromís a impulsar i mantenir el document consensuat i elaborat al llarg de tres anys de feina des dels diferents professionals del territori.

El protocol estipula els circuïts d’actuació davant casos de violència vers les dones, infància i adolescència i persones grans a la comarca.

És un protocol pioner a la terres de Lleida perquè ha estat treballat des del consens global de tots els àmbits representats a través dels seus agents. Els àmbits representats són Benestar Social i Família, Ensenyament, Salut, Interior i Justícia.

El treball s’ha portat a terme al llarg de tres anys des de diferents taules de treball on hi ha participat professionals, entitats i institucions de l’àmbit social a la Segarra.

 

La presentació del document del protocol ha estat a càrrec de la cap tècnica de l’àrea de serveis socials, Sra. Maite Lecha, que ha agraït la implicació i el treball de tots els professionals que han participat.

 

En els parlaments, el President del Consell Comarcal de la Segarra, Sr. Adrià Marquilles, ha manifestat la important tasca realitzada en equip i ha explicat que el Consell Comarcal és la base del treball però que sense la col·laboració de tots els professionals no seria possible.

El Delegat Territorial del Govern de la Generalitat a Lleida, Sr. Ramon Farré, ha exposat que el protocol és la resposta d’una feina ben feta que mereix un reconeixement i ha manifestat que la realitat social és complexa i que tots ens hem de comprometre i fer un exercici de voluntat per a que no passin casos de violència i si arriben a passar corregir-los i treballar-los per evitar que tornin a passar. Ha remarcat que el protocol és un document obert i una guia alhora d’actuar. Ha explicat que les administracions s’han d’aplegar per defensar la dignitat de les persones.

Finalment, els referents polítics com l’alcalde de Cervera, Ramon Royes, l’alcalde de Guissona, Xavier Casoliva, i consellers comarcals com Mercè Valls i Josep Maria Puig han aclamat que cal ser exigents i manifestar la valentia davant la covardia i alhora s’ha d’exigir a la societat. El protocol no ha d’esser mínimament un document sinó que cal que l’administració es comprometi a tirar-lo endavant.

Finalment, l’acte ha clos amb la signatura de tots els directors dels serveis territorials dels àmbits esmentats anteriorment, com també, l’alcalde de Cervera i Guissona, i representants de les entitats socials a la Segarra.  

 signatura40

Dimarts, 30 d’octubre de 2012

El Consell Comarcal de la Segarra membre de la Taula Institucional del Circuït territorial de Lleida per a l’abordatge i eradicació de la violència masclista.

Segarra.- El passat divendres 15 de juny es va celebrar a Lleida la taula Institucional que ha de marcar les línies estratègiques en l’abordatge de la violència masclista que estipula el Govern de la Generalitat de Catalunya. La taula a voluntat de l’ Institut Català de les Dones va estar presidida pel delegat del Govern a Lleida, Sr. Ramon Farré, i alhora acompanyat per la intervenció territorial de Montse Gatell, presidenta de l’ Institut Català de les Dones.

Des del Consell Comarcal hi va participar la consellera comarcal de l’àrea de la dona, Mercè Valls, corroborant d’aquesta manera la intenció que té la Segarra per l’abordatge i eradicació de la violència masclista.

Per altra banda el Consell Comarcal de la Segarra seguint les línies marcades per la mateixa Generalitat també està preparant l’aprovació d’un protocol d’actuació integral davant les situacions de violència en dones, infància i adolescència i gent gran el qual s’ha treballat amb tots el professionals i serveis del territori de la comarca vinculats amb les situacions de violència mencionades.

Protocol01

Dilluns, 18 de juny de 2012

Consell Comarcal de la Segarra

El Consell Comarcal dela Segarra projecta un seminari per tractar la necessitat d’iniciar un protocol integrador pels casos de violència de gènere

El passat 12 de març, la seu del Consell Comarcal dela Segarraha organitzat un seminari de formació sota el nom “Compartint s’aprèn més” per tal de debatre i valorar la necessitat d’iniciar la promoció d’un protocol integrador pels casos de violència de gènere, violència de menors i violència de gent gran. Aquest seminari és el punt de partida per a portar a terme circuits de prevenció, actuació i recuperació en matèria de violència.

Aquest seminari s’organitza des de l’Àrea d’Acció Social i Ciutadania del Consell Comarcal dela Segarraamb l’objectiu de poder consensuar i liderar entre tots els professionals implicats en la matèria els procediments, les metodologies i els circuits d’intervenció correctes a gestionar davant un cas de violència de gènere. L’acte de presentació del seminari ha anat a càrrec del President del Consell Comarcal, Sr. Xavier Casoliva, acompanyat de la coordinadora de l’Institut Calatà de les Dones a Lleida,la Sra. ElenaFuses. Casoliva ha destacat que qualsevol tipus de violència és una conducta socialment inacceptable, però malgrat això el dia a dia a tots ens demostra que és una realitat present i pròxima. Ha remarcat que l’objectiu de l’acte d’avui es posar en comú les experiències de tots els agents implicats.

En l’acte hi ha assistit una trentena de professionals de diferents àmbits com: salut, policial, judicial, educatiu i social. En el seminari les entitats socials de la comarca també hi han estat representades. La dinamització del seminari ha anat a càrrec de Clara Porrúa, professora del Departament de Psicologia Social dela Universitatde Barcelona i persona responsable de coordinar el futur protocol.

CIMG85941

Calendari

Gener 2018
L M X J V S D
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Esdeveniments

Sense events

Butlletí de Noticíes

Enllaços

CONSELL COMARCAL DE LA SEGARRA - P/ Jaume Balmes, 3-25200-Cervera Telèfon: 973 531 300 - Fax: 973 532 337 participaciociutadana@ccsegarra.cat