A+ A A-

 

LA SEGARRA PARTICIPA A LA PRESENTACIÓ DEL PROTOCOL PER ATENDRE SITUACIONS DE RISC O MALTRACATMENTS A INFANTS I ADOLESCENTS A LES TERRES DE LLEIDA

Es presenta un protocol per atendre situacions de risc o maltractaments a infants i adolescents a les terres de Lleida

 

Els serveis socials bàsics dels consells comarcals i els EAIA de la demarcació de Lleida, amb la col·laboració del Departament de Benestar Social i Família, han redactat aquest protocol per atendre les possibles situacions de risc en infants i adolescents

 

Els serveis socials bàsics dels consells comarcals de Lleida, l’Ajuntament de Lleida i els Equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA) de la demarcació de Lleida han presentat el Protocol per a la intervenció en xarxa de les situacions de risc i/o maltractaments a la infància i adolescència davant d’un auditori de 200 persones de l’àmbit dels serveis socials. El text estableix un protocol comú per a totes les administracions i agents implicats per actuar conjuntament i coordinadament davant les possibles situacions de risc o maltractament a infants i adolescents.

Es considera situació de risc quan el desenvolupament i el benestar de l’infant o l’adolescent estan limitats o perjudicats per qualsevol circumstància personal, social o familiar sempre que, per a la protecció efectiva del menor, no calgui la separació del nucli familiar. Precisament, el protocol estableix els criteris segons els quals els treballadors dels serveis socials bàsics poden detectar una situació de risc i quines actuacions emprendre a partir de llavors. Estableix els circuits que ha de seguir cada cas segons si es considera que és de no-risc, de risc, de risc greu o bé de desemparament; així com els terminis del procediment de la intervenció. Actualment, hi ha oberts 958 expedients de risc a les comarques de Lleida. En cas de desemparament, els menors passen sota mesura protectora de la Direcció General de l’Atenció a la Infància i a l’Adolescència (actualment, 468 casos).

El director dels serveis territorials de Benestar Social i Família a Lleida, Josep M. Forné, ha explicat que l’aplicació del protocol és pionera a Catalunya i ha agraït l’esforç dels professionals dels serveis socials bàsics que “de primera mà, i basant-se en la pràctica diària, han elaborat aquest protocol”. Ha afegit: “Aquest protocol és una mesura de garantia per als infants i adolescents i sistematitza una feina molt humana i que costa molt de quantificar. Per això, ha calgut fer un esforç per a establir uns criteris homogenis entre tots els professionals.”

La presentació s’ha fet en el marc de la jornada La intervenció en xarxa de les situacions de risc i/o maltractament a la infància i adolescència, celebrada a la Universitat de Lleida aquest divendres. La conferència inaugural s’ha dedicat a la implementació del protocol entre els serveis socials bàsics dels consells comarcals i de l’Ajuntament de Lleida i en com modificarà la praxis habitual l’ús del document. De fet, les persones encarregades de redactar-lo, han presentat les novetats que suposa la implementació del protocol no només des del punt de vista teòric sinó que s’han posat en comú casos pràctics de diversos nivells de risc per a exemplificar la necessitat i adequació del document tècnic.

La diputada la Diputació de Lleida, Josefina Bernades, la secretària general de Benestar Social i Família, Dolors Rusinés; la directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Mercè Santmartí; el president de la Comissió de Benestar Social i Participació de l’ACM i alcalde de Sallent, David Saldoni, i la degana de la Facultat d’Educació de la Universitat de Lleida, Maria Pau Cornadó, han participat a la inauguració de la jornada.

El director dels Serveis Territorials de Benestar i Família, Josep Maria Forné, i la cap de servei d’Atenció a la Infància i l’Adolescència a Lleida, Dolors Camí, han clos la jornada.

El text que s’ha presentat en el marc de la jornada ha estat elaborat pels serveis socials bàsics de les comarques de Lleida i la Vall d’Aran i els Equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA) Lleida Zona Sud, Lleida Zona Nord i Segrià–Noguera, amb la col·laboració del Departament de Benestar Social i Família. El protocol s’ha redactat després que la Llei 14/2010 de drets i oportunitats en la infància i adolescència defineixi la competència en matèria d’intervenció en risc social a l’administració local i, per tant, als serveis socials bàsics dels ajuntaments o bé dels consells comarcals.infancia


Lleida, 9 de maig de 2014

Calendari

Gener 2018
L M X J V S D
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Esdeveniments

Sense events

Butlletí de Noticíes

Enllaços

CONSELL COMARCAL DE LA SEGARRA - P/ Jaume Balmes, 3-25200-Cervera Telèfon: 973 531 300 - Fax: 973 532 337 participaciociutadana@ccsegarra.cat