A+ A A-

EL CONSELL DE LA GENT GRAN DE CATALUNYA PRESENTA A LA SEGARRA EL SETÈ CONGRÉS NACIONAL DE LA GENT GRAN.

Juntament amb el Departament de Benestar Social i Família, organitza accions prèvies informatives arreu de Catalunya que culminaran el proper 8 d’octubre en un acte central a Món Sant Benet.  A l’acte de presentació a la Segarra es van designar les persones delegades i els suplents de la comarca que formaran part del congrés i s’encarregaran de debatre les ponències, redactar les conclusions i el manifest final.  

Segarra.- El Consell de la Gent Gran de Catalunya (CGGC) i el Departament de Benestar Social i Família han presentat a la seu del Consell Comarcal de la Segarra el 7è Congrés Nacional de la Gent Gran. Ha estat en el marc d’una ronda d’accions prèvies per designar les persones delegades i els suplents que formaran part de l’assemblea.

El procés preparatiu culminarà el proper 8 d’octubre amb un acte central a Món Sant Benet en què es presentaran les ponències, es pactaran les conclusions i el manifest final. La iniciativa, que enguany duu per lema “Junts podem!”, se celebra cada quatre anys i la convoquen la Generalitat de Catalunya i el CGGC. L’objectiu és reflexionar sobre les diverses realitats que viuen les persones grans al nostre país i tractar les principals problemàtiques, inquietuds o necessitats del col·lectiu.

L’acte a Cervera ha comptat amb la participació del president del Consell Comarcal de la Segarra, Adrià Marquilles; el vicepresident i conseller comarcal de serveis socials, Josep Maria Puig, el director territorial de Benestar Social i Família a Lleida, Josep Maria Forné; i la vocal del CGGC, Mercè Esteve; entre d’altres. Com també l’assistència de representants de diverses entitats de gent gran de la comarca.

En reunió ordinària del Consell Consultiu de la Segarra, el passat dia 1 d’abril de 2014 i després d’explicar la importància d’aquest congrés per a tota la societat, i en especial pel col·lectiu que representa el consell consultiu de la gent gran, es va demanar als diferents membres d’aquest consell la seva participació, tant de forma directa com indirecta.

D’aquesta reunió van sortir els tres delegats electes i el delegat suplent que acompanyaran a la representant del Consell de la Segarra al Consell de la Gent Gran de Catalunya, la Sra. Mercè Esteve Campabadal. La Sra. Montserrat Pujol Balcells, de Guissona, Sr. Damià Palau Estany, de Sanaüja, Sr. Martí Fontanellas Torra, de Plans de Sió, Sra. Regina Rius Junyent, de Biosca (en qualitat de delegada suplent)

                                                                                             

Tres fases, dues ponències i 471 delegats

El congrés s’estructura en tres fases: precongressual, congressual i poscongressual. La primera, en la qual s’ha emmarcat la sessió d’ahir, inclou desenes d’accions informatives arreu del país adreçades al màxim nombre de gent gran i persones interessades. La segona fase consistirà en l’acte central de la propera tardor, on es preveu la participació d’unes 600 persones. La majoria seran 471 delegats de tot Catalunya que s’aniran designant en les properes setmanes.

Per acord del CGGC s’han debatut dues ponències amb el títol “Persona, societat i benestar” i “La Catalunya del futur”. Finalment, l’organització ha planificat una última fase concebuda per donar a conèixer els resultats del congrés i que es manté activa al llarg del temps per fer seguiment dels acords adoptats.      

Cap a un nou pacte social i intergeneracional

La ponència “La Catalunya del futur” en la seva redacció inicial ha advocat entre d’altres per la consecució d’un nou pacte social i intergeneracional global en el que cada generació (joves, adults i grans) trobi el seu espai i la seva utilitat en el si de la societat. El document parteix de la premissa que “cap persona hauria de suposar una càrrega per cap sector ni per la societat. La definició i assumpció dels drets i deures de cadascú, és el paràmetre més saludable per generar respecte, establir canals de participació i proveir l’atenció necessària a qui pugui necessitar-la”.

Per la seva banda, la ponència “Persona, societat i benestar” ha  refermat la postura de rebutjar qualsevol renúncia a l’Estat del Benestar, tot i l’escenari econòmic complicat, amb una distribució més justa de la riquesa i la incorporació de nous elements que permetin la sostenibilitat del sistema. S’aposta, així mateix, per reforçar la cohesió social amb més protecció social i una atenció centrada en la persona, quelcom que s’ha de fer compatible amb la promoció de l’envelliment actiu i d’entorns amigables per a la gent gran.

El 7è Congrés Nacional de la Gent Gran va ser convocat per la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, el passat 30 de setembre de 2013 al Parlament de Catalunya en el marc del 8è Ple de l’Experiència.

La importància del congrés radica en el fet que serveix per obrir el debat social i perfilar la línia de treball que cal seguir per donar resposta a les necessitats a curt i mig termini de la gent gran. Les ponències, les conclusions i el manifest de cada edició (la primera es remunta a 1990) serveixen per marcar l'agenda política en la matèria durant els quatre anys posteriors, fins a la celebració del següent congrés.

L’organització del congrés compta amb la col·laboració del Departament de Governació i Relacions Institucionals, dels ajuntaments de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs, dels consells comarcals, així com de les diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona.

image mini

Dijous, 10 d’abril de 2014

Calendari

Gener 2018
L M X J V S D
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Esdeveniments

Sense events

Butlletí de Noticíes

Enllaços

CONSELL COMARCAL DE LA SEGARRA - P/ Jaume Balmes, 3-25200-Cervera Telèfon: 973 531 300 - Fax: 973 532 337 participaciociutadana@ccsegarra.cat